Confederación Sindical de Comisiones Obreras | 25 abril 2024.

INFORMES SOCIOLABORALES Y DE BRECHA SALARIAL

Informe Bretxa Salarial (febrer 2020)

    Situació de les dones en el mercat de treball: Abans de començar a explicar en què consisteix la bretxa salarial i els diferents tipus de bretxa que hi ha en la nostra societat, cal fer una breu introducció sobre quina és la situació de les dones en el mercat de treball o, més aviat, quina era la nostra situació l’any 2017, ja que tot l’informe està basat en dades del 2017, les quals estan extretes de l’última Enquesta d’estructura salarial, publicada al juliol del 2019.

    18/09/2020.
    Informe: Bretxa salarial (febrer 2020), de la Secretaria de les Dones de CCOO de Catalunya.

    Informe: Bretxa salarial (febrer 2020), de la Secretaria de les Dones de CCOO de Catalunya.

    A CATALUNYA, les dones més grans de 16 anys eren el 52 % de la població en edat de treballar. En canvi, la quantitat de dones inactives i aturades era superior a la quantitat de dones ocupades. La taxa d’activitat de les dones era sempre inferior a la dels homes, amb independència de l’edat que tinguessin. Menys de la meitat de les dones en edat de treballar va poder accedir a l’ocupació, el 8 % estava aturada i el 43 % de les dones formava part de la població anomenada inactiva.

    Els motius d’inactivitat per a homes i dones també són diferents: el 51 % dels homes inactius ho eren per la seva condició de jubilats i, en canvi, aquesta condició només ho era per al 29 % de les dones inactives. Observem un biaix de gènere important en la inactivitat en el bloc de motius per tenir cura d’infants, persones dependents o altres responsabilitats familiars o personals: 26 % de les dones inactives, i tan sols ho era per al 3 % dels homes.

    La taxa d’activitat de les dones era sempre inferior a la dels homes amb independència de l’edat que tinguessin. La diferència més gran en activitat entre homes i dones estava situada en els grups d’edats que es troben entre els 31 i els 44 anys (l’edat reproductiva), i entre els 45 i els 60 anys.

    Gairebé la meitat de les dones actives tenen estudis superiors (48 %) davant del 38 % dels homes actius. Malgrat això, en totes les situacions professionals hi havia situacions de desigualtat destacables entre dones i homes: a les situacions professionals que suposaven una posició més elevada els homes hi estaven sobrerepresentats, mentre que les dones estaven sobrerepresentades en situacions professionals de rang més baix.

    Persisteix la divisió sexual del treball gairebé a totes les categories laborals. Les dones estan sobrerepresentades en serveis de restauració i comerç i en treballs de tipus administratiu. En general, les dones estan sobrerepresentades en les feines menys qualificades. Els homes estan sobrerepresentats en treballs d’execució qualificats i en treballs de maquinària i direcció. En les ocupacions elementals i en les de tècnics i professionals científics i intel·lectuals hi ha més dones que homes, però es mantenen dins dels marges del 40-60 de la llei d’igualtat.

    La taxa de temporalitat de les dones es troba, per primera vegada des del 2014, per sobre de la dels homes: 23,6 % per a les dones (un de cada quatre) i 19,6 % per als homes (un de cada cinc). Nou de cada deu contractes registrats al 2017 eren temporals. En canvi, la parcialitat no era igual entre dones i homes: el 74 % de tota l’ocupació a temps parcial era de dones. Una de cada quatre dones en edat de treballar ho fa amb un contracte a temps parcial. Cal assenyalar que els contractes a temps parcial tenen efectes sobre les condicions de vida presents i també futures, ja que impacten negativament sobre les pensions i les altres prestacions contributives generades, fet que contribueix a mantenir i incrementar la bretxa de gènere. En aquest sentit, cal deixar clar que el motiu principal, tant per a dones com per a homes, per treballar a temps parcial és no haver pogut trobar feina a jornada completa, no és que les dones tinguin més preferència que els homes per les jornades parcials.

    La realitat al 2017 era que, tot i que la taxa d’atur continuava baixant per a dones i per a homes, les dones continuaven tenint una taxa d’atur superior: una de cada vuit dones actives estava a l’atur i un de cada deu homes estava a l’atur. Més de la meitat d’aquestes dones aturades tenien estudis superiors i de la segona etapa de l’educació secundària. A més, la reforma laboral i la nova legislació que se’n deriva van fer que la permanència a l’atur durant més de dos anys fos la situació en què es trobaven el 39 % de les dones aturades i el 34 % dels homes aturats.

    Per últim, i com veurem a continuació, les desigualtats salarials entre homes i dones existien i continuen existint en tots els àmbits: per a totes les edats, sectors d’activitat, nivells de formació, nivells de responsabilitat, dones autòctones i estrangeres, tipus de jornada i de contracte, etc.

    Secretaria de les Dones de CCOO de Catalunya.